PANG! Det hugger till i ryggen. Sakta men säkert smyger sig en huggande, krampande smärta på och du har svårt att röra dig normalt. Det enda som känns bra är att ligga ner och vila ryggen. Så ser en klassisk bild av början på ett ryggskott ut. Som tur är gör det mer ont än det är farligt och de allra flesta blir bra inom några veckor.

Symtom

Ett klassiskt ryggskott innebär en skarp, huggande smärta i ryggen vid rörelse. Tillsammans med denna finns ofta en djup, molande värk som ibland är så kraftig att den orsakar ett illamående i kroppen. Smärtorna är ofta lokaliserade längst ner i ländryggen och kan gå som ett band över ryggen eller vara mer ensidiga. Ibland strålar smärtorna ner i sätet och i vissa fall hela vägen ner i benet som en ischias. Smärtorna kan likna ett diskbråck men den stora skillnaden är att ett diskbråck oftast smärtar även i vila och på nätterna. Ett ryggskott gör oftast mindre ont när man ligger ner och så länge man ligger still är smärtorna oftast knappt påtagliga.

 

Orsak

Principiellt kan ryggskottet utlösas av två saker. En akut överbelastning eller långvarig stress. Symtomen därefter är oftast liknande. Beroende på orsaken till smärtorna kan lösningen på problemet variera.

Vid ett akut ryggskott kommer smärtorna oftast på grund av ett tungt lyft. Klassiska exempel är byte av däck på bilen, snöskottning eller marklyft på gymmet. Det händer ofta någon liten sak under själva lyftet som gör att man tappar kontrollen och PANG! Där har vi ett ryggskott. Detta leder till en inflammation i disk- & ledkomplexet i ryggen. På det kommer kraftiga muskelkramper som skyddar ryggen mot vidare skada. Ibland blir det också en muskelbristning i någon av ryggmusklerna även om detta är mindre vanligt än att lederna låser sig.

En annan vanlig orsak är långvarig stress. På samma sätt som en nackspärr kan komma av långvarig stress från inre eller yttre faktorer så kan också ryggen låsa sig om den tror att du är utsatt för ett hot under för lång tid utan återhämtning. När hjärnan under lång tid får signaler från kroppen att den är utsatt för stress och inte kan återhämta sig kommer den till slut att slå bakut och säga ”NEJ! NU får det vara nog. Jag fysiskt ner den här kroppen så ingenting går sönder och jag får vila”. Ryggskottet är ett faktum trots att det egentligen inte har hänt något fysiskt som orsakat smärtorna.

Behandling av ryggskott

I normalfallet läker kroppen ut smärtorna under 4-6 veckor. Däremot läker kroppen inte ut orsaken till att ryggskottet uppstod i första läget. Det bästa man kan göra under tiden är att röra sig så mycket som kroppen tillåter och försöka att ge kroppen en chans att återhämta sig. Stretching kan underlätta symtomen en del. Likaså andningsövningar och meditation som hjälper kroppen komma in i återhämtning.

Vi på funktionsfabriken är experter på att reda ut varför ett ryggskott har uppkommit. Vi ser alltid över hela kroppens funktion för att härleda vilka leder och muskelkedjor som inte fungerar som de ska och optimerar funktionen i dessa. Dessutom är vi vana att stanna upp, backa ut och se över hela din livssituation tillsammans med dig. Vi kan hjälpa dig se över din stressande arbetssituation, ergonomi & hållning. Vi hjälper dig också att reda ut precis vad du ska göra för träning för att inte behöva komma tillbaka med ett nytt ryggskott.