Att få ont i käken är ett vanligt symtom. Problemen kommer ofta av långvarig stress. Detta då käkleden är en av de leder som först påverkas vid stressiga situationer. Vi biter ihop käken för att förbereda oss för att fly eller slåss. Om detta håller i sig länge blir muskulaturen trött och öm. Detta kan sedan sprida sig vidare till nacken och axlarna.

Symtom

Käksmärtor är ofta lokala över käkleden som sitter framför örat. De känns också ofta som en värk i tuggmusklerna på käken och på tinningen. I vissa fall förekommer knäppningar i käken när man gapar eller stänger munnen. Detta kan bero på att disken som ligger i käkleden har blivit felplacerad eller sliten.

I samband med käksmärtor kommer ofta smärtor i nacken och axlarna. Detta beror på att käkleden, halsen och nackens muskulatur är tätt sammankopplade. För att kunna gapa ordentligt behöver kraniet, där överkäken sitter, dras bakåt och käken dras nedåt. Detta koordineras genom nacken, halsen och käkens muskler. Flera av halsens och tungrotens muskler går även ner i bröstkorgen och till skulderbladen.

Orsak

En mycket vanlig orsak till ont i käken är långvarig stress. En av de första kroppsliga reaktionerna på stress är att bita ihop käken. Detta är för att förbereda oss på att slåss eller fly. Men om faran aldrig går över kommer vi att bita ihop käkarna lite hela tiden. Dygnet runt. Detta gör tillslut att vi får ont i käkarna och huvudvärk.

Problem med disken som sitter i leden är också relativt vanligt. Detta uttrycker sig ofta som ett knäppande ljud när man gapar eller stänger munnen. Oftast sitter problemet endast på en sida.

Andra orsaker till käkledssmärtor kan komma från tänderna eller andra områden i hals och huvud. Om vi misstänker att problemet inte kommer från muskuloskeletela orsaker kommer vi att rekommendera dig till en tandläkare eller öron/näsa/hals-specialist för att utreda dina problem vidare.

Behandling av käken

Manuell behandling av käken innebär att arbeta med ledens funktion. Ofta är leden i sig stel och hopdragen efter en lång tids ihopbitna käkar. Dessutom behöver muskulaturen runt käken, både utanpå men också inuti, behandlas. För att komma åt käkledens problematik måste man också se över tungan och tungrotens funktion. Denna muskulatur går hela vägen från käken ner till bröstkorgen och ut i skulderbladen.

Vi är vana vid att behandla käkproblem. Hos oss får du hjälp att reda ut både de muskuloskeletala och livsstilsrelaterade orsakerna till smärtan. Du får också specifika övningar för att påverka käkens och halsens funktion så att du slipper komma tillbaka till oss för samma problem.