En nackspärr är ett tillstånd där nacken låser sig i en eller flera rörelseriktningar. Det kommer ofta till synes från ingenstans som exempelvis när man vaknar på morgonen och vrider huvudet i sängen. Smärtan är skarp och huggande i rörelse åt ett eller flera håll. En nackspärr är nackens motsvarighet till ett ryggskott.

Symtom

Den klassiska symtombilden vid en nackspärr är att nacken har låst sig helt eller delvis i en eller flera rörelser. Det kan till exempel vara helt omöjligt att vrida huvudet åt ett håll och att luta det bakåt. Däremot kan det gå helt normalt att röra huvudet åt andra hållet och luta det framåt. Ibland är det helt låst åt alla håll. Smärtan kommer i regel främst vid aktivitet och i rörelse men finns ofta i bakgrunden även i vila. Det är det oftast skönt att ligga ner och vila då det avlastar smärtorna. Ibland förekommer en utstrålande smärta mot axel, bröstrygg eller arm men det vanligaste är att smärtorna sitter lokalt i nacken.

Orsak

Även om smärtorna som uppstår i nacken ofta kommer plötsligt är det oftast en lång process att bygga upp en nackspärr. En vanlig orsak till att nacken låser sig är att den har blivit utsatt för en stress under lång tid. Kroppen reagerar på stress på ett liknande sätt oavsett om den stressen kommer från att du fysisk springer från ett lejon eller att du mentalt springer från ett lejon. Genom årtusendena har vi oftast jagats av lejon under korta perioder. Sedan har vi kunnat slappna av och återhämta oss från den stressen. Idag har vi ofta inre lejon som jagar oss mer eller mindre dygnet runt. Dessa kan vara jobb, sociala media, mobiltelefoner, familjerelationer och så vidare. Om denna stress fortgår för länge kommer kroppen till slut att säga ”NEJ! Nu håller någonting på att gå sönder här. Lås fast nacken”. Och då kommer nackspärren som ett brev på posten.

En annan vanlig orsak till en nackspärr är en gammal skada mot nacken. Det kan vara från exempelvis en bilkrock eller liknande som gjort fysisk skada på din nacken. Därefter kommer nacken att kompensera för denna skada genom att lägga om rörelsemönstret både i nacken, bröstryggen och skuldrorna. De stabiliserande musklerna blir inaktiva och de större, starkare kraftutvevcklande musklerna ta över. Över tid leder detta till att vissa områden i nacken blir överrörliga, vissa underrörliga och kommer att ge ojämn belastning på nacken som helhet. Om detta finns underliggande kommer nacken att vara mycket mindre motståndskraftig mot en stress och därför reagera med nackspärr som svar.

Behandling av nackspärr

Även om en nackspärr gör fruktansvärt ont är det inte så farligt som det känns. Normalt läker smärtorna ut av sig själva efter ungefär fyra till sex veckor. Däremot läker inte orsaken till smärtorna ut av sig själva bara för att smärtorna försvinner. Manuell behandling och rätt träning kan oftast skynda på förloppet för symtomen. Framförallt hjälper det för att göra livet bättre under tiden kroppen läker

På funktionsfabriken är vi experter på att reda ut varför en nackspärr har uppkommit i första hand och hjälper dig sedan att se till att problemen inte kommer tillbaka. Vi undersöker nacken grundligt och justerar funktionen i lederna och muskelkedjorna så att de fungerar optimalt. Utöver det ser vi alltid över funktionen i hela kroppen för att reda ut vad mer som påverkar nackens, axlarnas och bröstryggens funktion. Vi hjälper dig att se över din ergonomi, arbetsbelastning, hållning och funktion för att ta ett helhetsgrepp kring vad som orsakar dina smärtor.