När smärtor strålar från ryggen ner på baksidan av benet kallas det för ischias. Namnet kommer av att smärtan går längs med ischiasnerven ner i benet. Detta ger ofta upphov till kraftiga smärtor i sätet, höften och baksidan av benet.

Symtom av ischias

Smärtan vid ischias strålar i regel ner i hela benet genom höften. Ibland har man också samtidigt ont i ländryggen. Symtomen blir värre av att man sträcker ut benet framför kroppen eller att man böjer ihop ryggen. Hostningar, nysningar och andra sätt öka trycket i kroppen triggar också vanligtvis symtomen. Om ischiasen orsakas ett fysiskt tryck eller en inflammerad nerv kan man uppleva känselbortfall och pirrande känslor i benet. I vissa fall kan också styrkan i benet bli sämre. Ett klassiskt styrkebortfall är att man har svårt att gå på hälarna.

Om du har känselbortfall mellan låren eller tappar kontrollen över din urinblåsa eller ändtarmsöppningen bör du omedelbart uppsöka akutvård.

Orsak

Ischiassmärtor kommer av flera olika orsaker. Nerven går ner från ländryggen genom de djupa sätesmusklerna. Dessa är ibland spända och trycker då mot nerven. Ett tryck mot nerven kan också uppstå om det finns ett diskbråck i ländryggen. Det kan även finns artrosbildningar i ryggen som trycker på nerven även om detta är mer ovanligt.

Om det inte finns någon irritation från ryggen kallas symtomet för falsk ischias. Smärtorna du upplever är däremot helt äkta. En falsk ischias kommer även den av flera olika orsaker. Ett exempel är ökad stramhet i de djupa sätesmusklerna som nerven passerar på väg ner mot benet. Ett annat exempel är att ländryggen och sätesmusklerna är spända för att man har underliggande dysfunktioner i bäckenet och ländryggen. Genom behandling orsaken till dessa spänningar kan man ofta avhjälpa symtomen snabbt och effektivt.

Behandling av ischias

För att vi effektivt ska kunna behandla smärtor i ischiasnerven måste vi först ställa en korrekt diagnos. Misstänker vi att det finns en skada i ryggen utreder vi vidare med radiologiska undersökningar. Oftast räcker det dock med manuella undersökningar för att konstatera varför symtomen är närvarande och vad som ska åtgärdas.

Vi undersöker alltid funktionen i hela kroppen och de muskelkedjor som påverkar ischiasnerven. Detta gör vi för att ta reda på varför smärtorna har uppstått och hur vi ska kunna behandla problemet så effektivt som möjligt. Ofta kan smärtorna behandlas bort och du kan få enkla övningar att göra hemma så att problemet inte kommer tillbaka.