Diskbråck är ett tillstånd där hela eller delar av disken mellan två kotor blir skadad på grund av ett akut trauma eller kroniska överbelastningar. Smärtan vid ett diskbråck är oftast lokal i området där skadan sitter och kan också vara strålande ut i armar eller ben längs med den påverkade nerven. Det är en vanlig skada som ofta läker ut av sig själv inom 6-12 månader.

Symtom

Symtomen vid ett diskbråck varierar beroende på var själva skadan sitter. Både var i själva kotpelaren men också var i själva disken som skadan sitter. Smärtan är ofta relativt konstant, dag som natt, och av en molande, djup karaktär med huggande inslag i rörelser. Eftersom smärtan orsakas av en skada i kotpelaren så är den oftast lokal där själva diskbråcket sitter. Om diskbråcket också trycker ut mot en nervrot kan smärtorna vara strålande längs med nervens utbredningsområde. De vanligaste utstrålningarna är längs med ischiasnerven ner i baksidan av benet eller i nervplexat som går från nacken ner i armen. Om diskbråcket sitter i bröstryggen kan det stråla ut längs med ett revben hela vägen fram till bröstbenet.

Ett diskbråck är lika mycket en klinisk diagnos som det är en radiologisk. Ofta kan diagnosen ställas genom en grundlig manuell undersökning och kan då bekräftas genom en magnetkameraundersökning om det anses relevant.

Orsak

Traumatiska diskbråck kommer ofta av fallolyckor eller kollisioner.De kan också komma vid tunga lyft med oförutsedd rörelse, oftast i rotation. Smärtorna är då omedelbara och det är relativt lätt att själv förstå att någonting har gått sönder.

Otraumatiska diskbråck är däremot ett lokalt överrörlighetsproblem. Ofta kommer dessa efter många års repeterande arbete med dålig ergonomi. Det kan vara upprepande fysisk arbete med händerna över huvudet eller framför kroppen som till slut orsakar skadan. Eller så kan det vara sittande i dålig ergonomi som orsakar skadan. Oavsett varför är felet sällan diskens då denna endast försöker utföra sitt jobb. Problemet är oftast en överrörlighet i kotpelaren orsakad av nedsatt funktion i omkringliggande strukturer och ryggraden i stort.

Behandling av diskbråck

Disken läker normalt av sig själv inom 6-12 månader. Under tiden bör man oftast undvika direkt belastning av kotpelaren med tunga lyft. Träningen bör fokusera på att i första hand korrigera de funktionella orsakerna till den överrörliga disken. Vid den kraftiga smärta som ett diskbråck genererar ser man oftast stora kompensationer av rörelsemönstret i hela ryggens. De djupa stabilisatorerna blir utslagna och de globala kraftutvecklarna tar över både stabiliseringen och mobiliseringen. Detta kan med manuell behandling och rätt träningsmetoder åtgärdas för att få tillbaka funktion i bålen.